Przejdź do treści

KSeF 2.0 - Harmonogram i Podstawy Prawne6 min czytania

Definicja podatnika w rozumieniu ustawy o KSeF - kto faktycznie musi wystawiać e-faktury?

Podatnikiem w rozumieniu ustawy o Krajowym Systemie e-Faktur jest każdy podmiot prowadzący działalność gospodarczą i zarejestrowany jako podatnik VAT, niezależnie od formy prawnej, który ze względu na miejsce prowadzenia działalności lub stałe miejsce świadczenia usług podlega obowiązkowi wystawiania faktur ustrukturyzowanych w KSeF. Definicja ta ma kluczowe znaczenie dla ustalenia, kogo obowiązuje e-fakturowanie od 1 lutego 2026 r. Nowelizacja ustawy o podatku od towarów i usług, uchwalona przez Sejm 25 lipca 2025 r. oraz podpisana przez Prezydenta Karola Nawrockiego 27 sierpnia 2025 r., wprowadza etapowe wdrażanie systemu.

Polska siedziba = automatyczny obowiązek KSeF

Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia

Zgodnie z brzmieniem art. 106ga ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od towarów i usług, obowiązek wystawiania faktur ustrukturyzowanych obejmuje wszystkich podatników posiadających siedzibę działalności gospodarczej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Kryterium to jest spełnione, gdy firma figuruje w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG) lub Krajowym Rejestrze Sądowym (KRS) z adresem rejestrowym w Polsce oraz wykazuje fizyczną obecność operacyjną na tym terytorium. Przedsiębiorca dysponujący polską siedzibą nie może skorzystać z wyłączenia podmiotowego, o ile dokonuje czynności opodatkowanych podlegających dokumentowaniu fakturą na rzecz innych podatników.

Wprowadzenie powszechnego obowiązku nastąpi w dwóch kluczowych terminach, które determinują harmonogram prac wdrożeniowych w działach finansowo-księgowych. Od 1 lutego 2026 r. obowiązek dotyczy podmiotów, których wartość sprzedaży w poprzednim roku podatkowym przekroczyła 200 mln zł, natomiast od 1 kwietnia 2026 r. obowiązek obejmuje pozostałych przedsiębiorców. Statystyki udostępnione przez Krajową Administrację Skarbową wskazują na ogromną skalę operacji - w pierwszych 4 godzinach funkcjonowania środowiska produkcyjnego w systemie zarejestrowano 720 tys. faktur, co potwierdza konieczność posiadania wydajnej infrastruktury IT po stronie podatnika KSeF.

Należy podkreślić, że każda pojedyncza transakcja realizowana w relacji Business-to-Business (B2B) przez podmiot z polską siedzibą musi zostać odnotowana w Krajowym Systemie e-Faktur. Nie ma przy tym znaczenia, gdzie fizycznie znajduje się towar w momencie wydania ani gdzie faktycznie świadczona jest usługa (np. eksport towarów lub wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów). Pełny obowiązek e-faktur wymusza na firmach odejście od dotychczasowych formatów PDF na rzecz ustrukturyzowanych plików XML, które są uznawane za wystawione dopiero w momencie ich wprowadzenia do systemu KSeF.

Zagraniczny podatnik - test „czynnego SMPD”

Ustalenie statusu podatnika zagranicznego w kontekście KSeF wymaga przeprowadzenia szczegółowej analizy pod kątem posiadania Stałego Miejsca Prowadzenia Działalności (SMPD). Zgodnie z art. 11 ust. 2 rozporządzenia wykonawczego Rady (UE) nr 282/2011, stałe miejsce prowadzenia działalności gospodarczej charakteryzuje się wystarczającą stałością oraz odpowiednią strukturą w zakresie zaplecza personalnego i technicznego, by umożliwić mu odbiór i wykorzystywanie usług świadczonych na własne potrzeby tego miejsca. Sam fakt posiadania numeru NIP z prefiksem PL na potrzeby transakcji wewnątrzwspólnotowych nie jest tożsamy z posiadaniem SMPD i nie generuje automatycznie obowiązku korzystania z systemu KSeF.

Kluczowym elementem determinującym status podatnika w KSeF jest tzw. czynny udział SMPD w danej transakcji. Jeżeli zagraniczna spółka posiada w Polsce zasoby, które bezpośrednio uczestniczą w dostawie towarów lub świadczeniu usług, staje się ona podatnikiem zobowiązanym do wystawiania faktur ustrukturyzowanych. Przykładowo, jeśli zagraniczna Spółka A dysponuje magazynem w Polsce i kontroluje operacyjnie Spółkę B, która fizycznie odbiera towar od producenta i dostarcza go do klientów końcowych, kryterium trwałości i samodzielności decyzyjnej zostaje spełnione. W takiej konfiguracji podmiot zagraniczny jest uznawany za posiadający SMPD KSeF uczestniczące w dostawie.

Podatnicy zagraniczni powinni przeprowadzić audyt lokalizacji w celu weryfikacji, czy ich zaplecze techniczne (np. wynajmowane biuro sprzedaży, centrum serwisowe, magazyn logistyczny) ma realny wpływ na realizowane transakcje. Brak polskiej siedziby nie zwalnia z KSeF, jeśli infrastruktura znajdująca się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wykazuje autonomię funkcjonalną. W przypadku stwierdzenia istnienia SMPD, podmiot zagraniczny musi uwierzytelnić się w systemie za pomocą kwalifikowanego podpisu elektronicznego lub pieczęci elektronicznej, aby zachować ciągłość operacyjną zgodnie z nowymi przepisami o VAT.

Wyłączenia - kto nie jest „podatnikiem” KSeF

Ustawodawca przewidział zamknięty katalog sytuacji, w których podmioty gospodarcze nie są definiowane jako podatnicy zobowiązani do korzystania z KSeF. Wyłączenia te wynikają bezpośrednio z przepisów ustawy oraz specyfiki niektórych rodzajów transakcji. Poniższe grupy są zwolnione z obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych:

  • Podatnicy nieposiadający siedziby działalności gospodarczej ani stałego miejsca prowadzenia działalności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (art. 106ga ust. 2 ustawy o VAT).
  • Podatnicy korzystający ze specjalnych procedur rozliczania VAT, takich jak procedura One Stop Shop (OSS) oraz Import One Stop Shop (IOSS), w zakresie dokumentowania sprzedaży objętej tymi systemami.
  • Podmioty wystawiające faktury na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej (relacje B2C) - w tym przypadku wystawianie faktur w KSeF pozostaje dobrowolne.
  • Przedsiębiorcy dokumentujący sprzedaż za pomocą paragonów fiskalnych uznanych za faktury uproszczone, o ile kwota należności ogółem nie przekracza 450 zł lub 100 euro.
  • Dostawcy usług zwolnionych przedmiotowo z VAT na podstawie rozporządzenia Ministra Finansów, w tym w szczególności w zakresie usług ubezpieczeniowych, reasekuracyjnych oraz finansowych.

W odniesieniu do okresu przejściowego trwającego do 31 grudnia 2026 r., wprowadzono dodatkowe ułatwienia dla mniejszych podmiotów. Do końca 2026 r. można wystawić fakturę poza KSeF, jeżeli miesięczna wartość sprzedaży netto podatnika nie przekracza limitu 10 000 zł. Ponadto, faktury z kas rejestrujących oraz paragony z NIP do kwoty 450 zł będą mogły być wystawiane w dotychczasowej formie (poza systemem e-faktur) również do 31 grudnia 2026 r. Po tej dacie nastąpi pełna unifikacja dokumentacji w formacie XML.

Warto również zaznaczyć, że faktura proforma nie jest fakturą w rozumieniu przepisów ustawy o podatku od towarów i usług, w związku z czym nie podlega rejestracji w KSeF. Podobnie faktury zakupowe otrzymywane od kontrahentów zagranicznych (np. import usług od podmiotów takich jak Google czy Meta) nie przechodzą przez system KSeF, gdyż wystawca nie jest polskim podatnikiem. W takich przypadkach nabywca zobowiązany jest do samodzielnego udokumentowania i rozliczenia podatku należnego zgodnie z mechanizmem odwrotnego obciążenia.

Odpowiedzialność - kto odpowiada za błędy „podatnika” w KSeF

Ryzyko operacyjne związane z błędnym raportowaniem lub zaniechaniem wystawienia faktury ustrukturyzowanej spoczywa bezpośrednio na podatniku. Zgodnie z art. 145n ustawy o VAT, za niewystawienie faktury w KSeF, wystawienie jej niezgodnie z udostępnionym wzorem lub przesłanie do systemu po terminie, organ podatkowy może nałożyć sankcję pieniężną w wysokości do 100 % kwoty podatku wykazanego na tej fakturze. W przypadku faktur bez wykazanego podatku, kara może wynieść do 18,7 % kwoty należności ogółem. Przykładowo, wystawienie faktury na kwotę 100 000 zł netto przy stawce 23 % VAT poza systemem KSeF generuje ryzyko nałożenia kary w wysokości 23 000 zł.

Choć przepisy o sankcjach administracyjnych wejdą w życie z pełną mocą dopiero od 2027 r., podatnicy muszą liczyć się z odpowiedzialnością karnoskarbową za celowe działanie lub rażące niedbalstwo w zakresie obowiązków dokumentacyjnych. Odpowiedzialność pierwotną za prawidłowość obiegu dokumentów ponosi kierownik jednostki (zarząd spółki lub właściciel firmy). Odpowiedzialności tej nie można skutecznie przenieść na zewnętrzne biuro rachunkowe w relacjach z organami skarbowymi, choć biuro może odpowiadać cywilnie za nienależyte wykonanie umowy o świadczenie usług księgowych.

Relacja między pracodawcą a pracownikiem wystawiającym faktury jest regulowana przez Kodeks pracy. Zgodnie z art. 119-122 tej ustawy, pracownik ponosi odpowiedzialność materialną za szkodę wyrządzoną pracodawcy wskutek niewykonania lub nienależytego wykonania obowiązków pracowniczych. W przypadku winy nieumyślnej odszkodowanie ograniczone jest do kwoty 3-krotności miesięcznego wynagrodzenia, jednakże przy winie umyślnej pracownik zobowiązany jest do naprawienia szkody w pełnej wysokości. Dlatego niezbędne jest sporządzenie formalnych upoważnień do wystawiania faktur w KSeF, określających datę, zakres uprawnień oraz osoby odpowiedzialne za proces.

Rodzaj naruszenia Maksymalna sankcja (od 2027 r.) Podstawa prawna
Niewystawienie faktury w KSeF 100% kwoty VAT z faktury Art. 145n ust. 1 pkt 1
Wystawienie faktury poza KSeF w czasie awarii bez kodu QR 100% kwoty VAT z faktury Art. 145n ust. 1 pkt 2
Nieterminowe przesłanie faktury offline 18,7% kwoty należności ogółem (brak VAT) Art. 145n ust. 1 pkt 3

Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

Czy faktura proforma musi być wystawiona w KSeF?
Nie, faktura proforma nie jest dokumentem księgowym w rozumieniu ustawy o VAT i nie posiada statusu faktury ustrukturyzowanej. Może być nadal przesyłana w formie tradycyjnej (np. PDF), jednak nie stanowi podstawy do odliczenia podatku naliczonego.
Co zrobić, jeśli system KSeF ulegnie awarii?
W przypadku awarii ogłoszonej przez Ministerstwo Finansów, podatnik może wystawiać faktury w trybie offline (zgodnie ze wzorem XML). Takie faktury muszą zawierać kod QR wygenerowany na podstawie certyfikatu KSeF i muszą zostać przesłane do systemu niezwłocznie po ustaniu awarii, nie później niż w ciągu 7 dni roboczych.
Czy biuro rachunkowe może wystawiać faktury w moim imieniu?
Tak, pod warunkiem nadania biuru odpowiednich uprawnień w systemie KSeF. Podatnik musi wygenerować token lub przypisać uprawnienia do numeru NIP biura rachunkowego, co umożliwi mu wysyłkę i odbiór faktur bez konieczności każdorazowego logowania się przez przedsiębiorcę.

Redakcja · wszystkie artykuły